Pere Estela i Llopis

by

marca de relligador

Propera la diada de Sant Jordi, la llibreria ha editat un punt de llibre dedicat al nostre besavi, Pere Estela Llopis. No es tracta només de recordar un avantpassat. La seva figura ens permet apropar-nos al paper dels impressors, enquadernadors i llibreters en els moviments socials i culturals de finals del segle XIX i començaments del XX. Per això, la presentació del punt de llibre es farà amb una conversa amb Dolors Marín, historiadora, al Centre de Lectura de Reus el proper 9 d’abril.

Pere Estela Llopis (Tarragona, 1875-1951) fou enquadernador –continuant amb l’establiment obert pel seu pare– i llibreter. A l’època, ben sovint les impremtes i els tallers esdevenien punts de venda de llibres i revistes, o de subscripció a edicions.

Home d’esquerres, la família el recorda com un lliurepensador i gens amic de les coses d’Església, encara que es delia per la música d’orgue, motiu que el portava sovint a visitar la catedral. Sempre vinculat a persones i idees de redreçament cultural del país, formà part de la tarragonina Unió Democràtica Nacionalista, on ocupà el càrrec de bibliotecari dins el seu consell general. L’entitat, creada el 1907, aplegà tot el catalanisme local, des dels antics socis de l’Associació Catalanista i el Centre Nacional Català fins als federals nacionalistes, i tenia com a portaveu el periòdic Catalunya Nova. Desapareguda aquesta agrupació, s’integrà a la Unió Nacionalista Republicana, que publicava Renovació. Participà activament en la vida municipal i mantingué una bona amistat amb Pere Lloret, alcalde de Tarragona de l’abril de 1931 a l’octubre de 1934.

Pere Estela tenia el seu taller a la Rambla Nova. Fou membre, des dels seus inicis, de l’Institut Català de les Arts del Llibre i destacà com a enquadernador, participant en exposicions i col·laborant molts cops amb Francesc Sugrañes, impressor.

Aquest punt de llibre reprodueix la seva marca de relligador, obra del seu bon amic Eudald Canibell i Masbernat (Barcelona 1858-1928), tipògraf i dibuixant, que fou bibliotecari a la Biblioteca Arús, a qui li relligava llibres.

També recull un poema que li dedicà el tarragoní Bernabé Martí i Bofarull, el gener de 1925. Bernabé Martí participà en el moviment catalanista de Tarragona, coincidint amb Pere Estela en diversos moments. Col·laborà també amb Eudald Canibell il·lustrà algun dels seus textos.

Enmig del neguit del viure
i amb el brogit del treball,
l’esperit furga que furga
més enllà del més enllà.

L’ideal, inquiet i jove,
no para de caminar,

per les regions invisibles
que el
pensament va traçant;
i si l’home, quan camina,
troba rius i troba mars,
troba barrancs i muntanyes
que li deturen el pas,
l’home qui regira llibres
en cada full sol trobar
un dubte
que bé el turmenta
o un raig de llum divinal
que, en comptes de deturar-lo,
el fa frisós avançar
cercant, llibre rere llibre,
ço que mai podrà trobar,
ço que l’ànima voldria,
que és
ço que no pot tastar,
puix tot ço que ella voldria
no se sap quan s’escriurà.

El poema reflecteix prou bé el valor del llibre com a font de coneixement i com a factor de desvetllament d’inquietuds i de l’esperit crític. Un valor apreciat, de sobres, per les persones i els moviments que aspiren a millorar la societat, la llibertat personal i la del país.

Les filles de Pere Estela, Carme i Dolors Estela i Folch. van continuar amb l’empresa familiar fins al 1988. Carme Estela i Folch fou, junt amb el seu marit, Carles Pallach i Badia, una activista incansable en favor de la llengua i la cultura catalanes.

La seva néta Maria Pallach i Estela, la nostra mare, ha estat llibretera, a la Llibreria Gaudí de Reus, fins al 2009.

Anuncis

2 Respostes to “Pere Estela i Llopis”

  1. La teiera » » Enquadernador i llibreter Says:

    […] Llopis, enquadernador i llibreter (Tarragona, 1875-1951). Pere Estela era el besavi de la Montsant i al seu bloc hi trobareu algunes dades biogràfiques. Apropar-nos a la seva figura, però, és un bon motiu per conèixer el moviments socials i de […]

  2. Marcel Says:

    Divendres al Centre de Lectura, un acte EXCEL·LENT. Moltes felicitats!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: