Del foc a les brases

by

Ezequiel Gort i Salvador Palomar,
Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus 1937-1939
Publicacions de l’Arxiu Municipal de Reus, 15
Reus: Ajuntament, 2010

Diversos autors
Reus, 1939. Any de la derrota
Institut Municipal de Museus de Reus
Reus: Ajuntament, 2010

Aquest 23 d’abril ens porta a Reus dos llibres sobre la Guerra Civil i la postguerra immediata. Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus 1937-1939, d’Ezequiel Gort i Salvador Palomar, és la crònica d’una guerra en què, per primera vegada a Europa, s’emprà l’aviació per atacar objectius civils; de la vida i la supervivència d’una població aterrida sota els efectes de la destrucció i la mort de les bombes, i la por per les alarmes constants. El llibre ens parla dels primers bombardeigs, de la construcció de refugis i dels terribles atacs de l’hivern de 1938, de la ciutat com a rereguarda de la Batalla de l’Ebre, de la guerra a l’aire i, finalment, de les darreres setmanes abans de l’ocupació de la ciutat per part de les tropes feixistes. Basat en la valuosa documentació municipal que conserva l’Arxiu reusenc i en nombroses entrevistes a persones que van viure aquella dramàtica experiència, Viure sota les bombes és un estudi rigorós sobre una de les etapes més dures i cruentes de la nostra ciutat.

D’altra banda, l’Institut Municipal de Museus ha publicat –coincidint amb la finalització de l’exposició– el catàleg de Reus, 1939. L’any de la derrota. El llibre aprofundeix en els continguts de l’exposició, amb articles de Montserrat Duch, Antoni Gavaldà, Ester Magriñà Jaume Massó, Joan Navais i Joan Maria Thomàs. Una aproximació a un període no menys difícil de la nostra història recent que inclou, a més, un article d’Ezequiel Gort que acompanya una selecció de les fotografies que el fotoperiodista Agustí Centelles va fer a Reus l’estiu de 1938 i, posteriorment, entre 1944 i 1947, mentre va viure a la ciutat de forma discretament anònima.

Dos llibres, en definitiva, per recuperar la memòria d’un passat, gens llunyà, que convé no oblidar per la tragèdia que suposà i pel rastre que ha deixat en la nostra actualitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: