Postals de Falset

by

Albert Arnavat (dir.), Carlos Teixidor
Postals de Falset. Catàleg de targetes postals il·lustrades de Falset, 1900-1939
Falset: Diari del Priorat, 2010

Hi ha poblacions que compten amb un repertori considerable de postals. El treball d’Albert Arnavat, resultat d’una recerca que ha comptat amb la col·laboració d’entitats, col·leccionistes i molts particulars, fa evident que Falset n’és una. L’edició com a postal és un recurs de comercialització de les fotografies i, per això, reflecteixen molts cops els aspectes col·lectius de la vida dels pobles, com ara les festes. Les postals recullen, però, només una part de la realitat: aquella que atreu al fotògraf i que es susceptible d’interessar posteriorment al públic. Per això la postal és objecte d’estudi per ella mateixa.

L’edició d’un llibre com aquest genera un corpus de materials gràfics de gran interès per al coneixement de les formes de vida del passat i, alhora, desperta records i emocions entre les persones que, des de la proximitat geogràfica o familiar, han viscut o han conegut aquells moments que les postals mostren. Com diu Toni Orensanz al pròleg, el llibre «no és una simple compilació d’imatges de cara a elevar l’autoestima i l’orgull local. És molt més que això. Perquè també ens permet entendre el context del postalisme en aquest país i com totes les coses (fins i tot les postals més naïf) tenen un perquè que val la pena de comprendre».

El llibre, editat pel Diari del Priorat, publicació que va aparèixer el setembre de 2009, reprodueix i analitza totes les postals localitzades de la vila. L’obra s’estructura en tres parts. La primera, «Panoràmica sobre la targeta postal», de Carlos Teixidor, aporta la informació i interpretació general sobre el desenvolupament tecnològic, social i cultural de la targeta postal. A la segona part, «Postals des del passat, postals per a la història», d’Albert Arnavat, s’exposa el resultat de l’anàlisi i catalogació de les postals de Falset. Un text orientat a resseguir la història de l’afició cartòfila a la vila, a la identificació dels fotògrafs autors de les imatges, dels editors de les postals, de les impremtes, i de les dates d’edició i circulació. Dades bàsiques per a la catalogació cartòfila amb les quals poder situar qualsevol postal local. La tercera part la composa el «Catàleg de postals» pròpiament dit, la descripció i reproducció sistematitzada de totes les sèries de postals il·lustrades de Falset conservades, des de la més antiga, del 1900, fins a la fi de la guerra civil, el 1939, el·laborat per Albert Arnavat.

Sigui per l’emoció de la proximitat geogràfica o familiar, l’interès de conèixer el passat, el valor estètic o documental de les imatges recollides, aquest és un llibre que pot interessar a força gent.


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: