Francesc de Borja

byJosep Piera
Francesc de Borja. El duc sant
Barcelona: Edicions 62, 2009
(Premi Joanot Martorell 2009)

La celebració aquests dies a Gandia dels cinc-cents anys del naixement de Francesc de Borja m’ha fet recordar que tenia el llibre a mig llegir i l’he recuperat i acabat.
La vida del duc de Gandia fou marcada pel seu llinatge, ja que era besnét d’Alexandre VI i Ferran el Catòlic. Amb uns avantpassats com aquests, la seva trajectòria havia de ser absolutament genial. I ho va ser. En la seva vida no hi va haver grisos, tot era o blanc o negre. Feu-vos-en la idea: estem parlant d’un personatge del segle XVI hereu d’un ric ducat del regne de València i de la nissaga romana dels Borja.
L’autor ha construït una biografia molt distreta que es llegeix talment com si fos una novel·la. I és que la vida del duc sant ho va ser, amb matisos bons i dolents. Tota la història de la seva infantesa, joventut, matrimoni, la fillada, és agradable, però quan es comença a fer més i més interessant és quan es posa en contacte amb Ignasi de Loiola i tota la gent de la Companyia de Jesús. Tot el suc que els jesuïtes li van treure és increïble, i com el van fer anar d’un lloc a l’altre per tal de recaptar diners, malalt com estava, no té nom. I ell que només es volia dedicar a l’oració!
Un llibre apassionant.

Maria Pallach Estela

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: