El Partit Nacionalista Català (1932-1936)

by

Fermí Rubiralta i Casas,
El Partit Nacionalista Català. Joc polític i separatisme
Barcelona: Rafael Dalmau, editor, 2010

El proper dijous 23 de desembre, a les 7 del vespre, es presenta a l’Auditori del Museu d’Història de Catalunya el llibre Fermí Rubiralta i Casas, El Partit Nacionalista Català. Joc polític i separatisme, editat per Rafael Dalmau.

Aquesta fou una formació política que va nèixer el 1932 i tingué una curta però intensa trajectòria, un intent de participació política i electoral d’un sector del separatisme, fins aleshores contrari a tota participació política convencional. Aquest estudi omple un cert buit en el coneixement del separatisme català durant la Segona República, centrant-se en un partit que defensava el dret de Catalunya a figurar per si mateixa al costat d’altres pobles lliure dins el marc de convivència internacional de les democràcies occidentals representat per la Societat de Nacions.

A Tarragona, el Partit Nacionalista Català va obrir la seva seu el juny de 1933. El meu avi, Carles Pallach i Badia, en fou militant i candidat a les eleccions municipals de 1934, quan –com explica Rubiralta– «el PNC decidí de manera prou innovadora presentar-se en solitari a la ciutat de Tarragona». Ell, a banda d’una considerable activitat esportiva, participà activament, amb la meva àvia, Carme Estela i Folch, a Tarragona, en associacions d’àmbit nacional, com Palestra o l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana o local, com el Grup Excursionista Muntanyenc o el Foment de la Sardana «L’Harmonia». El llibre de Rubiralta, en situar el PNC en el conjunt de tendències polítiques del nacionalisme del moment, ajuda a entendre la trajectòria de persones com el meu avi, conservador i catalanista, d’una fidelitat republicana indiscutible.

Els Fets d’Octubre de 1934 assenyalen l’inici del declivi del Partit Nacionalista Republicà i  part dels seus militants –com, probablement, el meu avi– acaben integrant-se el 1936 a Estat Català.

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: