Terra i pedra

by

Alba Gros Santasusana
Terra i pedra: agricultura tradicional de secà
La Fatarella: Fundació El Solà, 2010

«Aquelles jornades dures, de sol a sol, treballant el camp amb l’ajuda de mules i rucs, traginant sacs amunt i avall, picant pedra i pujant portell, passant la pollegana una, dues i tres vegades per poder treure el màxim profit de la terra… són ja història passada, però han marcat el caràcter i la fisonomia d’un poble. És per això que per entendre el nostre paisatge i la nostra cultura és imprescindible conèixer les pràctiques agràries que es van mantenir vives fins a mitjan segle passat.»

Aquest és un llibre de divulgació. Per a divulgar tècniques tradicionals que havien format part de la cultura comuna, viscuda o propera, i que avui semblen coses llunyanes en el temps. La preparació del sòl, l’hort de secà, els cereals i les lleguminoses, els arbres fruiters, l’apicultura, les conserves, les construccions de pedra en sec aprofitant els materials a l’abast…, tot un tractat de recursos de subsistència diària que és bo conèixer, encara que sigui com un tast, per interpretar el món rural.

«Les paraules i les habilitats, sinó es transmeten de generació en generació es perden, i és aleshores que calen llibres com aquest», fruit d’un curs que va organitzar la Fundació El Solà a la Fatarella. Aprendre de nou la terra.

Anuncis

Etiquetes:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: