Llibres de Reus, de format gran

by

L’activitat editorial de Reus és considerable i cada diada del llibre ens deixa uns quants títols nous publicats des de les institucions o les entitats ciutadanes reusenques. Com també d’autors locals que publiquen amb diverses editorials del país. Pel que fa als llibres de gran format, enguany hi ha tres obres que porten l’empremta d’Albert Arnavat, en la seva doble –i, a vegades, complementària– vessant d’historiador i dissenyador gràfic.

Albert Arnavat (dir.),
El Palau Bofarull. Arquitectura reusenca del segle XVIII
Tarragona: Diputació de Tarragona, 2010

El Palau Bofarull. Arquitectura reusenca del segle XVIII és un llibre que ens apropa a un dels edificis més coneguts i emblemàtics de la ciutat, el Palau Bofarull, i a altres mostres del temps del comerç internacional i la pujança econòmica de la ciutat. Dirigit per Albert Arnavat, hi trobem capítols de Pere Anguera, sobre el Reus del segle XVIII i la seva arquitectura; de Borja de Querol sobre els Bofarull o de Francesc M. Quílez, referent a les pintures que ornamenten el palau. L’obra ens parla també del patrimoni arquitectònic, actual o malauradament desaparegut, de l’època.

Josep Farré, Ramon Pallicé.
Bombers de Reus. 150 anys d’història.
Reus: Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Reus, 2011

En el 150 aniversari de la creació del cos de bombers de Reus, Josep Farré i Ramon Pallicé ens apropen a la seva història des ls primers intents d’establi un servei contra incendis a l’actual cos de bombers de la Generalitat de Catalunya. L’evolució del cos, l’arribada de nous equipaments o les reformes en la seva estructura, són objecte d’aquest estudi. L’obra dedica un capítol al temps de la Guerra Civil, on el cos va jugar un paper importantíssim en les tasques de defensa passiva, i un altre al temps del franquisme. El llibre reprodueix nombroses fotografies i documents, i inclou annexos amb llistats de personal i una cronologia bàsica.

Albert Arnavat (dir.),
1000 imatges de la història de Reus
Reus: Ajuntament de Reus, 2011

1000 imatges de la història de Reus és una obra, dirigida també per Albert Arnavat, que té com a referent la fa anys exhaurida Història gràfica del Reus contemporani, aplegant documents gràfics de la història de la nostra ciutat, principalment fotografies, de més d’un centenar d’autors diferents, amb l’objectiu de constituir un referent per a conìxer la història de la ciutat. Un volum que, com explica Albert Arnavat, busca convertir en protagonista el conjunt de la societat, intentant copsar la vida qüotidiana «per aproximar-nos al dia a dia dels reusencs, les seves palpitacions anònimes, al carrer o al lloc de treball.»

El llibre inclou col·laboracions de’Eudald Carbonell i Xosé Pedro Rodríguez. Ezequiel Gort, Jordi Morelló, Agustí Segarra, Pere Anguera, Josep M. Roig, Joan Navais i Frederic Samarra,  Montserrat Duch, Antoni Gavaldà i Josep M. Martí, que introdueixen cada un dels capítols que abasta l’obra, des dels primers pobladors del territori als ajuntaments democràtics, entre 1979 i 2011.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: