50 anys, 100 cançons

by

50 anys, 100 cançons.
De la Vella Xiruca a Mar Mur, passant per les Rondes del Vi
Badalona: Ed. Pont del Petroli, 2011

Ahir va venir a la llibreria el Joan Soler Amigó, traginant amb el Salvador algun projecte relacionat amb la difusió de la la cultura popular. La feina del Joan Soler en aquest àmbit és prou coneguda, amb llibres com Mitologia catalana (1990), Enciclopèdia de la fantasia popular catalana (1998), Tradicionari del Nadal Català (2007)  o també, com a director, Tradicionari. Enciclopèdia de la cultura popular  de Catalunya, obra en deu volums que van publicar conjuntament Enciclopèdia Catalana i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya.

El nom de Joan Soler Amigo també et recorda, però la lletra petita dels cançoners que, amb els acords de guitarra anotats, van servir per fornir el repertori de cançons d’excursions i trobades, acampades i focs de camp, que van esdevenir cants per a la litúrgia o repertori de corals. Lletres tan conegudes que sovint apareixen com a populars –en el sentit d’autor anònim– en algun recull. Aquest llibre recull un centenar de composicions de Joan Soler Amigó, adaptacions de cançons folk, populars o d’autor, de diferents països o creacions que cantants com Jaume Arnella o grups com Falsterbo-3  o Ara va de Bo han fet populars i que el temps ha fet ben bé tradicionals: Vella Xiruca, Les rondes del vi, La timba de les cartes, Quan el sol es pon, L’estranya joguina, Camí ral… espirituals negres com La Vall del Riu Vermell, Hi ha algú que està trucant o Dalt del tren.

Com diu el Jaume Arnella, n’hi ha per quedar esparverats de veure en aquest llibre la gran quantitat de cançons que han arribat a ser un referent per la vida de moltíssima gent.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: