Edicions locals

by

Quant la feina i l’activitat personal s’acumula, passen els dies i aquestes pàgines no s’actualitzen… Què hi farem! (En conseqüència, tornem-hi):

Aquestes últimes setmanes s’han presentat diverses publicacions locals.Reus és una ciutat amb una activitat editorial important, tant pel que fa als llibres que treuen les institucions com els que es publiquen per iniciativa de les entitats culturals.

  

Entre els primers, podem esmentar el d’Ezequiel Gort Juanpere, Aproximació a la història de l’Arxiu Municipal, setzè llibre de la col·lecció «Publicacions de l’Arxiu Municipal». El llibre ens apropa a la trajectòria històrica d’aquesta institució, a partir de la necessitat –constatable des del primer moment en que hi ha municipi– de conservar els documents que tenen un valor jurídic i de la voluntat que, a partir d’un cert moment, hi ha de preservar els documents com a testimoni del passat.

La Biblioteca Central Xavier Amoros de Reus ha publicat el llibre Victòria Rodrigo, Josp Fàbregas i Xavier Ferré, El llegat de Josep Sardà i Caylà a Reus. un llibre que ens descobreix un personatge significatiu de la història contemporània de la ciutat, a partir del seu fons bibliogràfic. Josep Sardà i Caylà, advocat i diputat progressista –germà de qui va ser alcalde de Reus, Pere Sardà– és conegut per la donació que va fer a la ciutat dels terrenys per tal que aquesta disposés d’un cementiri d’ús civil. Reus va esdevenir així una ciutat pionera a l’Estat en tenir el primer cementiri general, abans i tot que s’aprovés la llei de secularització dels cementiris.

L’Institut Municipal de Museus de Reus ha editat el llibre catàleg Modest Gené, un escultor entre dos mons, dirigit per Joan Abelló. El llibre complemnta l’exposició que va presentar el Museu d’Art i Història de juny de 2010 a l’abril de 2011, aprofundint sobretot en el període africà, la part més madura i original de l’obra de Modest Gené, conegut, d’altra banda, a la ciutat per les obres de caire religiós o festiu –com els nanos que representen els diferents pobles de la Corona d’Aragó– que ens va llegar.

Quan a les entitats, el Centre de Lectura de Reus ha editat el llibre de Rafael Ferré Masip, Trescant per la vida. Memòries i records (1939-2010), que anota, des de l’opinió i les vivències de l’autor, esdeveniments ocorreguts a Reus, generalment vinculats al món de l’excursionisme i al Centre de Lectura, entitat de la qual ha estat nomenat soci d’honor aquest 2011. Rafael Ferré és  un excusrionista conegut per les seves guies de muntanya: Les muntanyes de Prades (1994), Serra del Montsant (1999) i Siurana (2001), totes publicades a les edicions del Centre de Lectura.

  

Per la seva banda, Carrutxa presentava a finals de maig, l’edició facsímil de l’obra d’Andreu de Bofarull i Brocà, Reus en el bolsillo. O sean sus costumbres, usos antiguos y modernos, fiestas políticas, religiosas y domésticas, antiguallas y efemérides, un costumari festiu de la ciutat al 1851 que recull tot un seguit de pràctiques tradicionals a partir del testimoni personal i el coneixement que l’autor tenia de la documentació de l’Arxiu Municipal. Un llibre divertit, en que Bofarull  descriu amb ironia els canvis que afecten les celebracions festives de la  ciutat en el pas cap a la societat industrial. La introducció és a càrrec de Salvador Palomar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: