La Idea. Negre sobre blanc

by

Ramon Gras i Alomà,
Negre sobre Blanc. Articles de Josep Alomà.

Tarragona: Arola eds, 2012

Aquesta primavera ens arriba una nova contribució a la història dels moviments socials, a partir del pensament d’un dels seus protagonistes. La Idea. Negre sobre blanc presenta una antologia d’articles del tarragoní Josep Alomà que permeten conèixer les seves idees i la seva trajectòria durant la Segona República i la Guerra Civil, com a sindicalista i pedagog, com membre del comitè antifeixista i conseller municipal de Cultura, o des del front d’Andalusia.

La trajectòria de Josep Alomà ja és coneguda gràcies a l’excel·lent treball del seu nét, Ramon Gras i Alomà, Una utopia, una esperança i ara, com afirma Heleno Saña al pròleg, era inevitable –i necessari– publicar els seus escrits.

El llibre té força interès perquè permet seguir, en l’àmbit de  Tarragona, fets claus de la rereguarda republicana, com els conflictes que van portar als fets de Maig de 1937 o els primers bombardeigs de la ciutat, però –sobretot– perquè aporta una visió directa de les idees i les opinions d’un anarquista convençut que defensa la revolució com a prioritat, però que enten que s’ha de giuanyar la guerra, que afirma la cultura i l’educació com a eina cabdal en el seu projecte transformador, i considera indispensable la unitat antifeixista, sense renunciar als seus principis.

Alomà, pedagog i sindicalista, representa efectivament el vessant de l’anarquisme que més posa l’accent en la educació i en el treball cultural com a eines revolucionàries. Les idees que reflecteixen aquests escrits i la trajectòria vital de Josep Alomà exemplifiquen prou bé un pensament llibertari molt diferent de l’estereotip tan conreat per feixistes, primer, i republicans de curta volada, després, que associa anarquisme només a violència revolucionària.

A La Idea, Ramon Gras, aporta a més del recull dels articles de Josep Alomà, notícia dels que anomena els seu companys de viatge, dirigents i activistes de la CNT a Tarragona, en un exercici de memòria històrica que restitueix el coneixement d’una vintena de persones significatives en una etapa conflictiva.

Els textos presentats al llibre són un llegat del passat que també ens fan pensar en el present. Perquè aquesta «època actual d’enorme progrés material, de grans avenços científics, de continus invents» –com deia Alomà al fer-se càrrec de la conselleria tarragonina de Cultura, el desembre de 1936– no ha vist arribar la justícia social ni el progrés educatiu per at ots els pobles. Aleshores com ara.

Salvador Palomar

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: