I va bola!

by

Salvador Palomar,
«–I va bola!» Rifes i altres costums de Tots Sants a Reus
Reus: Migdia, 2012

La col·lecció ‘L’esca de la teiera’ enceta una nova publicació sobre un costum ben arrelat a la ciutat de Reus. Es tracta ‘I va bola! Rifes i altres costums de Tots Sants a Reus’, de Salvador Palomar, que va sobre les rifes de plats de confitura i panellets per Tots Sants.

Les rifes de plats amb panellets i confitura -als locals de les associacions- constitueixen, en l’actualitat, un dels trets característics de la celebració de la festa de Tots Sants a Reus. Aquest és un costum que es consolida amb l’esclat del moviment associatiu, de la segona meitat del segle XIX i que perviu gràcies a la voluntat de les entitats en moments de prohibició governativa de rifes de tota mena, al tombant del 1900. Les rifes de confitura i panellets havien estat comunes en diverses poblacions com Barcelona, Tarragona, Igualada, Cervera…

A Reus, de rifes en feien, antigament, les pastisseries, a la plaça del Mercadal, els cafès i les societats de tota mena: recreatives, esportives, polítiques…, als seus locals. Avui, és una rifa que es realitza de forma tradicional, amb apostes orals a un número de l’1 al 20 -sense butlletes- que s’anoten en uns fulls o llibretes preparats a l’efecte. Una persona fa girar el bombo i al crit de: ´va bola!’ i s’extreu el número guanyador.

Aquest llibre enceta una col·lecció de publicacions que desenvolupen temes que han estat tractats al bloc de Salvador Palomar, La Teiera (www.lateiera.cat), que enguany fa cinc anys i ha publicat més de 700 entrades sobre cultura popular, memòria històrica o patrimoni cultural, a més d’articles d’opinió.

Els llibres d’aquesta col·lecció no són, però, reculls d’articles publicats, sinó que volen ampliar els temes tractats al bloc. ‘L’esca de la teiera’ fa referència a la matèria combustible -fàcilment inflamable- que ajuda a encendre el foc, com la recerca o l’observació de la vida quotidiana que inspiren i nodreixen d’articles la publicació digital La Teiera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: