Un estoig amb dues obres imprescindibles: Llach, Martí i Pol

by

estoig2013

[Estoig Nadal 2013:]
Lluís Llach, Estimat Miquel (Empúries)
Miquel Martí i Pol, Llibre d’absències (Edicions 62)

Aprofitant les festes de Nadal que s’acosten, us voldríem recomanar un estoig que ens ha arribat a les mans amb dues obres imprescindibles: el Llibre d’absències, de Miquel Martí i Pol, i l’Estimat Miquel, de Lluís LLach.

De Martí i Pol, poques coses en podem dir a aquestes alçades, però en el desè aniversari de la seva mort i en aquesta època de l’any, en què les pèrdues personals se’ns fan encara més feixugues, el seu llibre ple de tristesa, però amb un to ple d’optimisme molt clar, és un cant a la vida i ens pot donar una mica d’esperança. Lluís Llach ens va entusiasmar i sorprendre en el seu debut com a novel·lista. A Estimat Miquel ens fa reflexionar sobre l’amistat, la poesia, els records, la política… la vida, en definitiva.

«Que tot està per fer i tot és possible»

I ens ho crèiem. De veritat. Bé, però això són figues d’un altre paner.

Penso que quasi tots els que llegiran aquest comentari han sentit i escoltat la majoria de les cançons i melodies que van sorgir de la col·laboració entre aquests dos homes de la nostra terra. En Lluís Llach, en aquest llibre, amb un títol tan senzill com sentit, ens explica com treballaven, i, a part d’això, ens fa sentir partíceps de la gran afinitat i compenetració que hi havia entre tots dos. Com s’estimaven es nota en cada pàgina, en cada comentari, en cada treball acabat… Crec que l’autor ens ha posat a les mans, perquè el llegim, un tros molt íntim de la seva vida, i li n’hem d’estar agraïts.

El llibre, a estones, és una mica feixuc per a qui pot no estar acostumat al procés de creació tant de la poesia com de la música. Tot i així, és una molt bona lectura, a estones divertida, a estones tendra, a estones nostàlgica, però sempre amarada d’una sensació de cosa molt viscuda i molt sentida. Que surt de molt endins, vaja.

Siguem patriotes i acabem amb paraules d’ambdós:

«Serem sols un país lliure
si som lliures els seus fills»

Un bon regal de Nadal.
Un molt bon regal.

Maria Pallach i Estela
Aràntzazu Fonts Pallach

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: