La Cartoixa a Catalunya

by

cartoixacat

Ezequiel Gort Juanpere,
La Cartoixa a Catalunya. Espiritualitat i senyoria
Barcelona: Rafael Dalmau, ed.
Col·lecció Episodis de la Història, 358

L’amic Ezequiel Gort, prou conegut pel seus treballs a l’entorn de la cartoixa d’Escaladei, acaba de publicar La Cartoixa a Catalunya. Espiritualitat i senyoria, editat per Rafael Dalmau. Un text breu, ajustat a les característiques de la col·lecció, que ens apropa a l’orde cartoixà, present al nostre país des de temps medievals i que té la singularitat de reunir en una mateixa pràctica l’eremitisme i la vida cenobítica, ja que els seus membres viuen en la solitud de la seva cel·la, en silenci, però es troben en determinades estones del dia per a fer vida comunitària, sense trencar el silenci, llevat de moments puntuals.

Des de la seva fundació per  Bru de Colònia –,el 1084– prop de Grenoble, l’orde arribà Catalunya, on Escaladei, el 1194, fou la primera cartoixa de la Península. Gort ens parla de la vida cartoixana i de l’expansió de l’orde pel país –Sant Pol,  Sant Jaume, Portacelli, Valldemossa– i especialment de Montalegre, que ha arribat fins al present, habitada per una comunitat d’onze religiosos. El decret de 1835 va suposar la desaparició de l’orde cartoixà a l’estat i la destrucció d’Escaladei, que fou saquejat durant mesos –i anys, a la recerca de suposats tresors– després de la fugida dels religiosos, al juliol d’aquell any. L’orde va retornar a Catalunya el 1867, a Montalegre, i el 1872 van arribar a Tarragona on va obrir una destil·leria per a la producció del conegut licor «Chartreuse».

En l’actualitat, Escaladei mostra una petita part del seu antic esplendor i permet apropar-se a les característiques de la vida cartoixana a partir de la reconstrucció d’una cel·la, el 1998, i més recentment –aquest 2013– del claustre menor, el capítol i el refetor.

rafaelezequiel

L’editor i l’autor, aquest dijous, a la llibreria

Ezequiel Gort, arxiver municipal de Reus, té una àmplia producció bibliogràfica, entre altres temes, sobre la història del Camp de Tarragona i el Priorat. És autor d’Història de la Cartoixa d’Escaladei i d’Escaladei. La Cartoixa de Montsant, publicada per Migdia dins la col·lecció «Llibres de la Carxana».

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: