Cançons de Nadal

by

cannadal

Cançons de Nadal
Recollides a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya,
a cura de Ramon Vilar i Pilar López.
Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2014

El repertori musical constitueix un dels llegats patrimonials més significatius que la celebració del Nadal  ha aportat a la nostra cultura. Tonades i, també, cançons amb lletres que fan referència al naixement de Crist recreat per una visió popular que, partint de la narració evangèlica, aporta elements de proximitat i incorpora tradicions apòcrifes.

El volum recull una mostra dels resultats de la tasca realitzada per les missions de l’OCPC entre 1922 i 1936. Es tracta doncs de versions obtingudes de la memòria personal, en indrets concrets.

La selecció que té com a objectiu donar a conèixer a la societat actual aquest patrimoni. Uns temes que en l’actualitat, només en alguns casos, es conserven oralment i es transmeten en versions homogeneïtzades per influència de l’escola o el mitjans.

Hi trobareu des d’una cançó de Sant Nicolau, amb les inevitables referències a la mort del gall –«la gallina que encontramos/ manda el rei que la matamos»– del Maestrat, o una de fer cagar el tió, de la Segarra; a moltes cançons de pastors. No és un cançoner d’ús immediat però permet comparar versions, aportant materials valuosos per a estudis etnomusicològics o etnolingüístics. A més de les melodies nadalenques i els seus textos, la publicació inclou un estudi sobre les particularitats musicals i les vinculades al text. També mostra les fotografies dels informants, al costat dels documents corresponents.

Etiquetes:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: